Een ode aan school

"De middelbare school is de beste tijd van je leven"Mensen die gepiekt hebben tijdens hun tienerjaren

Het opstaan

Het is nog vroeg in de ochtend, de wekker gaat. 07:00. Gisteravond (vanochtend?) viel ik rond 1 á 2 uur in slaap. Ik heb vandaag het eerste uur les, dus ik moet op tijd opstaan om mijn ochtendroutine af te werken: 20 minuten douchen, 10 minuten ontbijten, dan nog tandenpoetsen/scheren. Ik stap rond 7:35 op mijn trouwe tweewieler. Dat is eigenlijk wel wat vroegjes, gezien het feit dat de les pas rond 08:10 begint. Maar als ik later wegga, kan ik amper plek vinden in de fietsenstalling, en ben ik daar weer tijd aan kwijt. Rond 08:00 bevind ik mij in het schoolgebouw, en ik doe een poging tot sociaal gedrag met mijn klaskornuiten.

De roosters

Alsof school volgen terwijl je van slaap bent gedepriveerd nog niet erg genoeg was, kom je erachter dat je om acht uur op school moest zijn voor een enkele kloteles, gevolgd door twee tussenuren. Als dat uur nou zodanig verplaatst werd dat ik die twee vrije uren vóór de les had, dan had ik meer kunnen slapen, was misschien niet zo moe geweest en zou ik gemotiveerder, beter gemoedigd en meer gefocust zijn. Dat school überhaupt mag beginnen voor half negen is een misdaad, en kan een groot deel van mijn problemen verklaren [bron].

De roosters zijn echter niet alleen gemaakt van gatenkaas: ze zijn ook nog eens veel te lang. Waarom heb ik dagen van 8 tot 4? Als ik in een gemiddelde schoolweek kijk, zit ik in totaal (tussenuren meegeteld) 36 uur op school. 36 uur! Dat is een werkweek! En dan verwachten mensen van me dat ik een bijbaantje kan nemen, want ja, die leeftijd heeft-ie wel hè? En mijn hobby's dan? Ik kan amper werken aan mijn projecten. De enige tijd dat ik me echt bezig kan houden met mijn passie voor bijvoorbeeld programmeren, en nieuwe dingen kan leren die sowieso bijdragen aan mijn toekomstige carrière, is in de vakanties!

De toetsen

Zonder toetsen kun je geen prestaties meten. Dat is nou eenmaal zo. Toch kan het beter: in plaats van een toetsweek elke periode (¼ schooljaar), kun je ook, hoor dit, je toetsen verspreiden over de periode, waardoor je als student niet alle stof van alle vakken in één keer je hoofd in hoeft te proppen met alle stress van dien. Dit zou het plannen en leren aanzienlijk overzichtelijker en aanpakbaarder maken, en je kan je echt goed focussen op één toets, in plaats van meerdere tegelijk.

Het sociale

Je loopt met je vriendengroepje naar de Albert Heijn om saucijzenbroodjes in de bonus te halen. De veter van je linkerschoen ontknoopt zichzelf echter, en nu ben je vertraagd doordat je hem opnieuw moet strikken. Je vriendengroepje loopt door, merkt het niet dat je er niet bij loopt.

Je komt 's ochtends op school, zegt goedemorgen tegen de mensen in je groepje. Een enkeling zegt het terug op een manier waaruit blijkt dat hij het ook echt meent. Niet veel later komt er een ander bij. Hij wordt extravagant begroet door degenen die je net nog halfhartig begroetten. Je hoort aan de intonaties van de stemmen dat ze werkelijk verheugd zijn.

Je hebt les, het plekje waar jij altijd zit, naast je vriend, is bezet door een vriend van die vriend. Je hebt nu eigenlijk nergens anders om te zitten, behalve alleen. De leraar is een dergelijk gepeperde kut dat hij je het verbiedt om een extra tafel aan te schuiven, zodat je toch niet alleen zit.

Ja, technisch gezien heb je wel vrienden (eigenlijk beter beschreven als vriendelijke kennissen) en je zit in een groepje (ook al lijkt het soms tegen de zin van de anderen in). Je kan je ook nergens anders aansluiten. Niemand vertelt je waarom je zo uit de smaak valt. Je mag het zelf maar uitzoeken. Iemand die sociaal niet perfect is, zeg je? Onmogelijk! Iedereen houdt van elkaar!

De projecten

Soms dan heb je er een docent tussen zitten die een praktische opdracht geeft. Maak een video hierover, een verslag daarover. Vaak geven zij Geschiedenis of Nederlands. Ik ken er wel een paar. Ik bedank ze. Misschien ben ik hierin een uitzondering, maar vaker dan niet vind ik een goede praktische opdracht leuker en leerzamer dan een toets. Je maakt een creatie, en je mag het vormen naar jezelf. Niet alleen dat, maar je kan ook een fout maken en hem herstellen. Op een toets heb je 50 minuten om het in één keer goed te doen.

2018-10-30 in blog #school #huiswerk #tijd #slapen #toetsen #les