De evolutietheorie

Karikatuur van Darwin als aap

Charles Robert Darwin. Hij bedacht een abstract model van het leven. De evolutietheorie waar vandaag de dag nog steeds naar wordt gerefereerd in de wetenschap. Maar waarom eigenlijk? Is het wel waar? Of is het allemaal “een broodje aap”?

In 1831 studeerde Darwin af in theologie en maakte van 1831 tot en met 1836 een reis rond Zuid Amerika, waar hij onderzoek deed naar de diversiteit van de lokale diersoorten en de verbanden die de diersoorten hadden. Zijn observaties zouden het fundament van zijn theorie vormen. In 1859 publiceerde hij een boek dat de wereld zou veranderen: On the Origin of Species. in die tijd moesten mensen daar dus werkelijk niks van hebben. Net zoiets als niet christelijk zijn en dan iemand die aan je deur een handvol flyers over God in je klauwen drukt: mensen wilden het simpelweg niet geloven.

“Darwinisme was een interessant idee in de 19e eeuw, toen schijnverklaringen een mogelijk kader vormden waarin we biologische feiten een plek konden geven. Wat we hebben geleerd sinds de dagen van Darwin, werpt echter twijfel op het vermogen van natuurlijke selectie om complexe biologische systemen te scheppen – en we hebben nog steeds niets anders dan schijnverklaringen die in het voordeel pleiten van het Darwinisme.” Professor Colin Reeves
“Als je bijvoorbeeld gemaakt zou zijn door een intelligente Maker, die de mensen en de aarde met liefde gemaakt heeft en jou dus bijzonder waardevol vindt… dan werpt dat een heel ander licht op je leven. Nietwaar? Is het daarom niet van groot belang om te durven nadenken over de waarheid van de leer die men je altijd zo heeft willen inprenten? Is het niet belangrijk om te durven op zoek gaan naar de waarheid over evolutie?” David Sorensen

De site waar ik deze bovenstaande citaten vandaan haalde is een Christelijke site. Juist hier heb ik voor gekozen omdat christenen denken dat God de aarde heeft gemaakt, en daarbij elk dier ook in elkaar heeft gedraaid. Zelf twijfel ik over het ontstaan van het universum nog, maar niet over het bestaan van evolutie. Bewijs noch tegenbewijs is er voor de evolutietheorie echter niet.

We staan nu voor een dilemma: houden we het ene onbewezen idee aan, of het andere? Het voordeel van de evolutietheorie is dat het aannemelijk is, al helemaal voor mensen met een vaste grip op bovenbouwscheikunde/-biologie. Het is aannemelijk omdat je met het model van evolutie een situaties kan voorspellen die al bestaan: dieren die meer neuken en dus meer baby's kweken stuwen hun genen voort in de koortsige race des levens; dieren die minder potent zijn sterven langzamerhand uit. Dit zorgt ervoor dat er een bias is in evolutie: evolutie zelf is blind, maar falende dieren sterven, en kunnen niet reproduceren. Alleen dieren die dat wel kunnen blijven bestaan en worden het gezicht van de soort.

Aan de andere kant van het debat staat echter het idee dat alles in een afgemaakte staat door god is afgeleverd: hier is een hemel en een planeet, daar is wat licht. Hier zijn twee nieuwe werelden, boven en onder, en daartussen is wat landmassa. Plantje hier, boompje daar. De sterren, de maan, de zon. Ter land, ter lucht en ter zee een myriade van leven, en tot slot twee mensen, waarvan eentje ervoor heeft gezorgd dat er kwaad op de wereld bestaat door een appel te eten op aandringen van een slang.

Nu kun je opmerkingen maken over mijn interpretatie van Genesis, maar toch is het wel het verhaal wat al zo'n 2000 jaar wordt aangehouden.

Bronnen:

https://www.ontdekgod.nl/bewijzen-evolutietheorie/

http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/51025-de-evolutietheorie-volgens-darwin.html

http://www.scientias.nl/u-dacht-weten-evolutietheorie-maar-klopt/92434

Genesis 1

Deze tekst is niet gericht op het discrimineren of belachelijk maken van mensen/culturen die in bepaalde dingen/objecten geloven/het licht zien. De schrijver is niet aansprakelijk voor eventuele emotionele schade. Lezen op eigen risico.

2014-09-03 in blog #evolutie #Darwin #bestaan #god #leven