Verhuizing

Het internet is pijnlijk duur, heb ik gemerkt. Ik ben namelijk verhuisd. Vandaar dat de boel (xmdr.nl, ananke.dev) ook even van de aarde was.

€7,50 per gigabyte. Dan word je je er toch ineens hyperbewust van hoe veel nutteloze plaatjes de meeste websites hebben "want anders lijkt het zo kaal". Plaatjes van lachende mensen. Lachend, omdat jij lekker door je data heen brandt.

Of de megabytes aan stomme kut javascript bundels, omdat alles tegenwoordig op het frontend gedaan moet worden, en javascript een te slechte taal is voor een degelijke standard library. Het moet allemaal zo traag en onefficient mogelijk, en we moeten ook niet willen dat er pagina's gecached kunnen worden. Pagina's van domme kut SP"A" die mn back-history verneuken. Waarom wil je per se zo graag een browser emuleren in een browser?

Het enige pluspuntje is dat ik heb geleerd dat ethernet over USB een ding is. En ik heb bepaalde muscle memories ontdekt: zo ben ik blijkbaar geneigd om, als ik me verveel, dingen te updaten. Dat is dus niet handig op je mobiele buiten-bundeldata. En hoe veel tijd ik eigenlijk verspil aan reddit (ook bomvol plaatjes), en

blablabla javascript

alhoewel ik teddit.net gebruik is hun officiele design ook van de dikke vette trage kut javascript variëteit.

Eerlijk waar, kunnen we gewoon collectief even normaal doen? En niet de backend naar de frontend verhuizen? En niet op elke pagina een nieuwe Ultra HD 4K banner van vrolijke boomblaadjes? Of van die autoplay marketing videos in de achtergrond van een generiek stadslandschap? Sowieso zijn die dingen kut, zet het gewoon uit op tekst en laat het me op mijn eigen tempo lezen en scrollen!

Goed, genoeg boomer-tier gezeik over modern web(anti)design. Oké, nu echt genoeg. Hosten dus, dat is ook niet gratis. Ik draaide de boel altijd op een servertje op zolder, maar heb je eigenlijk enig idee hoe veel dat kost? Nou, dat had ik niet dus ik zocht het uit:

Dat is letterlijk honderden euros per jaar met schappelijke energieprijzen, laat staan de contemporaine horrorprijzen. Dus ik heb een VPS genomen voor 60€ per jaar, was toch iets goedkoper. Bonus is dat er geen dingen meer op het knopje van het verlengsnoer kunnen vallen waardoor de server gesnokt wordt.

Nog een bonus is dat ik nu niet meer gecockblocked word door residentiële internetregels, zoals "port 25 is dicht, punt". Oftewel ik kan mijn eigen mail server gaan hosten, waardoor ik het dure abonnement op kan zeggen bij one.com. Dit had ik eigenlijk dus veel eerder moeten doen!

Ten slotte bespaar ik enorm op gas en energie. De overheidsmaatregelen komen me behoorlijk tegemoet dus dat is mooi geregeld. Daarnaast heb ik een boven/tussenwoning, en hoef ik letterlijk de thermostaat gewoon niet aan te raken. Het is altijd warmer dan 19°C binnen! Gratis!

2022-10-22 in blog #bestaan #leven #review