Ik geef geen fuck om ontgroeningen (en jij zou dat ook niet moeten doen)

"Ontgroeningen" is echt zo'n lekker controversieel onderwerp waar je veel mensen boos mee kan krijgen. Een oude koe die veel vaker de sloot uit is geholpen dan goed voor het arme ding is, net als abortus, of "vuurwerk moet verboden worden". Als schrijver kun je twee kanten op: óf je klimt op je metaforische witte paard om uit de hoogte te doen met je zogenaamde superieure normen en waarden, óf je haalt de anarchistische vlag van zolder en steekt een winkelpand in de fik. Ik benader in dit stuk geen van beide opties: ik maak iedereen mijn vijand door alle kanten tegelijk aan te vallen.

Laten we eerlijk zijn: ontgroeningen hebben te weinig effect op de samenleving als geheel en verdienen de disproportionele hoeveelheid media-aandacht totaal niet. Als er een keer een bar wordt gesloopt, dan komt het in het lokale avondjournaal, misschien zelfs met een interview met de wijkagent erbij, en een dag later is het weer klaar. Je hoort er geen kip meer over. Maar op de een of andere manier is het elke keer weer raak zodra een dronken groep studenten, al dan niet een enkele student, de dader is. Hou alsjeblieft je klep er gewoon over. Laat die nutteloze eikels de schade betalen en dat is dat. Ik zie niet hoe het feit dat het studenten betreft bijdraagt aan de magnitude van de situatie.

Ook zie je vaak mensen hun parels vastgrijpen wanneer het over geweld gaat. Oh, hoe erg, de situatie werd gewelddadig (hij balde zijn vuisten). Vechtpartijen bij ontgroeningen zijn helemaal niet zorgwekkend. Oh, je maakt je zorgen om een hersenschudding? Zo'n ding dat, alhoewel onplezierig én onveilig, vaak genoeg voorkomt, ook bij compleet heilzame zaken als sport? In dit geval een enkele one-off die voortkwam uit een ontgroening? Echt een absurd nutteloze zorg. Abnormaal insignificant. Als je vechtpartijen onder jongere mensen zo vervelend vindt, kun je beter agentje gaan spelen op het VMBO. Maar ja, dat is net zo nutteloos, en tja, het is blijkbaar alleen interessant als studenten de tumult veroorzaken.

Ondanks alle slechte publiciteit zijn er ook genoeg mensen die vinden dat ontgroeningen er gewoon bijhoren. Vaak wordt er dan een beroep op traditie gedaan: maar het bestaat al 200 jaar… Dat ontgroeningen traditie zijn is geen enkel argument om te ondersteunen dat ontgroeningen moeten blijven; het is zelfs een drogreden. Wie boeit het nou echt dat de "traditie" al 200 jaar bestaat? Wow, bijna even oud als je moeder. Hier heb je een snoepje. Doei.

Verdict: ontgroeningen zijn volledig je eigen keuze. Als student is het aan jou de keuze om je wel of niet bij een beruchte studentenvereniging aan te sluiten. Je krijgt de nieuwsitems ongetwijfeld mee, en je hoort ongetwijfeld verhalen; toch kies je er zelf voor om een studentenvereniging te terroriseren met je aanwezigheid, met alle ontgroeningen van dien. Niemand zei dat het moest; vernedering kies je zelf.

Als laatste: drank is geen excuus om domme dingen te doen bij je ontgroening. Als je weet dat je naar wordt van alcohol dan ben je gewoon een eikel als je er toch voor kiest om jezelf een staat van straalbezopenheid in te helpen, een vechtpartij te beginnen, en een ravage aan te richten. Wat voor mietje ben je als je bezwijkt onder de groepsdruk van een groep vreemdelingen? Een mietje dat hopeloos ergens bij wilt horen. Dat ben je. Bal. Geen studentenvereniging voor jou.

(Jep, ik moest weer eens iets schrijven voor school. En jep, ik ben geïrriteerd. Misschien geef ik dus toch wel om ontgroeningen.)

2019-06-03 in blog #ontgroeningen #vernieling