Nieuwe Malware: jupyter

Malware: malafide software.


Voor school moet ik per se jupyter notebook gebruiken. Eerste impressie.

Downloaden op manjaro is aids. Niet de schuld van jupyter. Ik moet pip install jupyter doen, maar pip klaagt dat ik al een package manager (pacman) heb en zegt dat ik pacman -S python-jupyter - ahem - sudo pacman -S python-jupyter moet doen. Nou, die package bestaat dus niet, dus dan toch maar pip install jupyter --break-system-packages.

Opstarten is interessant. Ik zoek jupyter in mijn startmenu. Er verschijnt een default applicatie icoontje. Klik - en er komt een terminal tevoorschijn. Dan volgt kort daarop een browserscherm met een soort file manager. Ook een popup of ik cookies of analytics of iets wil, geen idee, uit reflex klikte ik het weg voordat ik het kon lezen.

Ik had al een mapje, /home/michael/uni/2a-scicomp. Die kon jupyter niet vinden. Prima, dan maar die filemanager-achtige sidebar van jupyter gebruiken en handmatig navigeren...

Het bestand opent en het doet me denken aan Rdocs. Brrr. Ik klik dubbel op de blokjes gerenderde html en latex, en ze transformeren in een soort editable markdown. Ik edit het, maar geen idee hoe ik nu weer de latex krijg. Nogmaals dubbel klikken? Nee. Rechtermuis iets? Nope. Ik zie een "herstart" icoontje, dat maar doen. Hij klaagt iets over variabelen resetten. Geen flauw idee wat de implicaties zijn? Fuck it, we klikken oké. Maar nee hoor, geen latex. Zal wel.

Ik selecteer wat text. Rechtermuisknop: ik kan het niet kopiëren. Ik kan wel de "cell" kopiëren... Oke, dat dan maar? Ctrl+v ergens anders (gewoon in een DEGELIJKE editor) en dan krijg ik een heel andere snippet geplakt - iets van eerder op de dag. Dat werkt dus niet. Fijnnnn. Het domme is, de shortcut ctrl+C werkt dus wel normaal. Dus wat dat nou voor autistisch gedoe is met dat context menu, geen idee. Gelukkig heeft FireFox een oplossing voor irritante malware die je context menu kaapt, shift+rechterklik en bam, nu kan ik gewoon dingen kopiëren met de muis, zoals God het bedoeld heeft.

Kan ik dan ten minste dat terminal venster weg doen? Ctrl+D, ctrl+Z. Ah, die worden opgeslokt. Dus ik kan het process niet in de background verder laten gaan en dan disownen. Hmm, gewoon eens de terminal dicht klikken. Oh oeps, nu klaagt de webapp dat hij geen verbinding meer heeft met de server.

Dit wordt een lange, LANGE periode...

2024-02-18 in blog