Mark Kutte

Ik kan me nog herinneren hoe mijn oma altijd zeurde over Mark Rutte, de gemene man die het allemaal fout had. Ach, hou toch op, dacht ik dan. Er leek altijd over Rutte gezeurd te worden, tot mijn grote verveling, want ik had het liever over Lego. Maar naarmate de tijd verstreek realiseerde ik me dat Mark Rutte inderdaad niet echt bevorderend is voor de mensen in Nederland die niet twee auto's voor de deur hebben staan, en dat hij eigenlijk veel te veel invloed heeft. Waarom noemen we Putin een dictator als hij voor de zoveelste keer verkozen wordt, terwijl Rutte al decennia relevant is en kracht uitoefent op de Nederlandse politiek?

De afschaffing van de dividendbelasting, is dat nog actueel?

Voor mij wel, want het geld wat de overheid van de dividendbelasting ophaalt en in dingen als onderwijs (haha) en ziekenzorg kan stoppen zal straks niet meer stromen. Waarom zou je het in godsnaam in je hoofd halen om zoiets nonproblematisch als de dividendbelasting aan te pakken? Lang leve de hogere klassen, want mensen die aandelen bezitten van een bedrijf behoren echt niet tot de lagere klasse, dezelfde klasse die juist baat heeft bij gesocialiseerde ziekenzorg en onderwijs. Alsof we al niet genoeg bezuinigen.

En wat is dat nou eigenlijk met het onderwijs?

Zometeen mag ik het fijne privilege van studeren als mijn eigen voorrecht zien, en dan mag ik lekker gaan lenen, want mijn papa heeft geen jacht en zeurt niet over die dividendbelasting. Herinnert iemand zich nog hoe destijds werd gezegd dat het nieuwe leenstelsel universiteiten zou benutten, omdat het geld wat eerst praktisch werd weggegeven aan luie langstudenten nu vrij zou komen voor nieuw materiaal zoals smartboards, boeken, degelijke docenten, etc? Daar is nu dus toch niks van gekomen (hmm) maar je moet alsnog wel het geld oplepelen als je wilt studeren.

Maar lenen is toch niet zo erg?

Lenen zou inderdaad niet zo erg zijn, als het je kansen op een hypotheek niet compleet zou verkrachten. Niet dat ik me eigenlijk zorgen moet maken over hypotheken, want met de huizenmarkt van tegenwoordig kan je het wel vergeten, hypotheek of niet, tenzij je even een miljoentje hebt om te droppen.

Maar de rente is laag en met de goede baan die je krijgt met een diploma is het zo gepiept.

Lage rente of niet, ik vind het gewoon kut dat ik wel mag betalen maar mijn ouders gewoon gratis konden studeren. Enfin, hoe zit het dan met die goede baan? Tja, dat vraag ik me ook af. We weten allemaal dat de eisen om de werkwereld in te treden perpetueel stijgen, zo kon je in 1960 als koekebakker al een salaris verdienen om een heel gezin van te voeden en op vakantie te gaan, zo moet je tegenwoordig al blij zijn als je met je master psychologie als barista bij starbucks kan werken om je boodschappen en benzine te betalen. Het enige veld waar nu nog mensen nodig zijn lijkt de tech-industrie te zijn, maar hoe lang duurt het voordat iedereen daarheen is gemigreerd en uiteindelijk ook de tech-industrie bomvol zit met werknemers?

De ziekenzorg is ook slecht, btw

Tegenwoordig moet je goed verzekerd zijn voordat je besluit een ziekte/defect te krijgen, en dat is niet niks, want eigen bijdragen zijn zeker een ding. Een groeiend ding. Een tumor in het socialistische Nederland. Waarom moet je per sé verzekerd zijn? Waarom is het überhaupt geprivatiseerd, in plaats van de verzekeringen op te heffen en het te includeren in de belasting? We weten allemaal hoe goed privatisering van de ziekenzorg werkt, als je even goed naar het land van de oranje man kijkt. Steeds minder medicijnen en procedures worden vergoed, en dat is een probleem, als je het niet breed hebt. Iedereen kan een arm breken of een allergie ontwikkelen, niet alleen de rijken.

Kapitalistisch paradijs

Nederland is niet langer een socialistische democratie, het is een slecht verhulde aristocratie, van de elite voor de elite. Eigenlijk zijn we helemaal niet zoveel beter dan Amerika, met hoe hyperkapitalistisch alles wordt de laatste tijd. Denk ook eens aan het feit dat Nederland als enige in de EU een aantal bekende, maar door de politiek genegeerde backdoors heeft om belastingontduiking makkelijk te maken. De stereotypische gierige Nederlander die meer gemeen het met Dagobert Duck dan een werkelijk mens wordt vaak als grappig gezien, maar eigenlijk kon het niet dichter bij de waarheid zitten.

Later

Maar wat maakt het uit? Zodra ik een goede baan heb in de tech-industrie, mijn lening heb afgelost en in een mooi huis woon in een hogeremiddenklassesuburbia, zal ik me niet meer bekommeren om zaken die eigenlijk alleen de lagere klassen belemmeren. Waarom zou ik? De kwesties benadelen me dan immers niet, en ik zou er alleen maar mijn tijd aan spenderen, tijd die ik ook aan mezelf had kunnen spenderen. Ieder voor zich toch? Ik heb het gehaald, met hard werken en dedicatie, en iedereen kan me zo na doen, hoor.

2018-10-03 in blog #ziekenzorg #Rutte #Nederland #dividendbelasting #geld