Kut Linux

In de afgelopen maanden dat ik met Linux werkte, heb ik er een lichte hekel aan gekregen. Lees hier waarom.

I'd just like to interject for a moment. What you’re referring to as Linux, is in fact, GNU/Linux, or as I’ve recently taken to calling it, GNU plus Linux. Linux is not an operating system unto itself, but rather another free component of a fully functioning GNU system made useful by the GNU corelibs, shell utilities and vital system components comprising a full OS as defined by POSIX/g/

Ubuntu

Hier wil ik niet veel woorden aan vuil maken. Ubuntu is een trage MacOS-wannabe, gemaakt door een shady bedrijf dat eigenlijk helemaal niet in lijn valt met de hele "free software" beweging. In het verleden is data (zoektermen naar b.v. bestanden) van binnen het OS doorgestuurd naar Amazon. Toch is Ubuntu schijnbaar het gezicht van Linux, in ieder geval voor beginners.

KDE plasma maakte het iets, maar niet veel beter. Tot op heden gebruik ik Manjaro.

Onthoud mijn fucking monitor nou eens

Als ik in de instellingen aangeef welke monitor mijn main monitor is, verwacht ik niet dat mijn side-monitor ineens als main wordt gezien bij de eerstvolgende reboot. Waarom moet ik anno 2019 handmatig kloten in xorg configs? Al helemaal terwijl de illusie wordt gegeven dat het ook via de GUI kan? Weet je welk OS wel monitors kan onthouden? Windows. Windows is absoluut de beste als het op hardware aankomt. Je kan je monitor unpluggen terwijl je bezig bent, dan verzet hij alles op je bureaublad zodat het past, en zodra je hem weer inplugt gaat alles terug naar hoe het was. Geen enkel probleem. Doet-ie gewoon.

Divers

Ik heb een Nvidia GPU. Meer hoef ik niet te zeggen denk ik. Wat een hel was het om te zorgen dat ik geen screen tearing had als ik met FireFox een wikipedia-artikel las. Ironisch genoeg ging dit process in Manjaro makkelijker dan in Ubuntu. Weer komt Windows echter naar voren als winnaar op dit vlak, waar ik NIKS hoefde te doen. Dit is natuurlijk meer de schuld van Nvidia, die geen deugende drivers voor Linux wil maken.

Toetsenbord

Ik heb een toetsenbord met een |\ toets tussen de L-Shift en Z (logitech K120). Deze layout was behoorlijk lastig om te vinden, en het was echt wel te merken toen ik deze toets miste. Uiteindelijk lukte het natuurlijk wel, maar man. En, je raad het al, Windows boeit het niet eens. Het werkt gewoon. Ook als je meerdere toetsenborden met verschillende layouts aansluit.

Conclusie

Elke Linux-distro komt met zijn eigen gedragsstoornissen, maar als je niet opgeeft kom je er uiteindelijk wel uit. Met of zonder de Arch-wiki (vaak met). Dat neemt niet weg dat het KUT is.

2019-06-15 in blog #Manjaro #Ubuntu #drivers