Herstart maar gewoon na een update

Het eerste besturingssysteem waarvan ik lucide herinneringen heb is MacOS X op de eMac (ja, met een 'e'), waar ik nooit nadacht over updates. Daar was geen ruimte voor over in mijn hoofd, met alle SimCity 4 en SuperTux die ik erop speelde. Oh, en de korte verhaaltjes die ik schreef. Later kreeg ik niet één, maar twéé laptops met Windows XP van een vriend van een van mijn ouders. De een gaf ik ranja, de ander werd gewoon traag en had achteraf gezien waarschijnlijk door leeftijd falende hardware: de laptops waren al oud toen ik ze kreeg. Ahem, het punt wat ik eigenlijk wilde maken is dat het met Windows altijd een dingetje is geweest dat je per se moet herstarten na elke update.

En die gewoonte bleef me vergezellen, totdat ik redelijk recent overstapte op Linux. Linux hoef je nooit te herstarten na een update! Je kan je systeem gebruiken tijdens de update, die maar 5 minuten duurt! Ten minste, als ik de fans moest geloven. En, het klopt ook wel zo ongeveer. Alleen net niet helemaal altijd.

Ik draai dit blog op mijn oude desktop computer. Een simpele LAMP (Linux + Apache + MariaDB + PHP) installatie. En wat ik nou nooit deed, is herstarten na een update. Ziet u, ik voelde de behoefte nooit. Het was immers Linux. En zo bleef ik, totdat mijn database corrupt raakte.

Cannot load from mysql.proc. The table is probably corrupted

Fuck.

Ja, dan baal je. Ten eerste omdat dit niet de enige website is die ik draai. Natuurlijk, ik heb backups, maar dan nog is de waarde van een goed werkende site - laat staan überhaupt werkende site - niet te overdrijven. Gelukkig loste het probleem zichzelf op nadat ik Apache en MariaDB even stopte, en het magische "mysql-upgrade" commando gaf:

$ sudo su
# systemctl stop mysql httpd
# mysql-upgrade -u root -p

Het ding is, als een programma eenmaal is gestart, zijn de instructies die de CPU uit zal moeten voeren gedurende het leven van het programma al in het geheugen geladen. De werking van het programma is vanaf dat punt dus vrijwel ondynamisch (al zijn daar trucjes voor, maar die moet je dan ook wel gebruiken, en waarom zou je). Als je dingen update, kan de syntax van configuratiebestanden veranderd zijn tussen versies, of de plek van het bestand, of iets anders kleins wat een draaiend programma niet verwacht, als een oude opa die ineens een smartphone in zijn handen gedrukt krijgt. En je weet wat je dan krijgt: onvoorspelbaar gedrag met mogelijk nare gevolgen. Dus herstart maar gewoon na een update.

2021-09-01 in blog #database #Linux #sysadmin