Bitcoin kopen anno 2020

Oh jee minee! Hola cola! De bitcoin halving komt er weer aan, al over een paar dagen! Hierdoor raakte ik toch weer geïnteresseerd in de crypto, en heb ik besloten om met 20€ de sloot in te springen.
Omdat ik niet goed wist wie "de beste" was, heb ik mijn investering verspreid over 2 "exchanges" (brokers, eigenlijk):

Bitonic

Fig. 1: De Bitonic transactie.

Bitonic was vrij makkelijk, snel en transparant. Nouja, snel, als je de twee uur vertraging niet meetelt die blijkbaar standaard is bij "eerste transacties". Het zal wel. Bitcoins uiteindelijk twee uur later in goede orde in mijn eigen wallet ontvangen. Wel moest ik mijn telefoonnummer verifiëren d.m.v. een sms-je, en mijn IBAN moest ik verifiëren door 1 cent te sturen met een verificatiecode in de omschrijving. Ik heb die cent nooit meer teruggezien!1!111! Uiteindelijk ben ik another happy customer van ze.

P.S.: Ik denk dat ik die cent wel terug zou kunnen vragen, maar ach, zo veel boeit het me niet, en daarnaast staat er daardoor nu een mooi afgerond getal op mijn bankrekening.

Bitvavo

Fig. 2: De Bitvavo transactie.

Bitvavo heeft een wat slechte smaak achtergelaten bij mij. In eerste instantie leek het niet veel ingewikkelder dan Bitonic, alhoewel je eerst een account aan moet maken, maar dat vond ik niet opmerkelijk omdat bitvavo meer een exchange is tussen allerlij soorten cryptovaluta, en je in principe een soort rekening bij ze opent.

Hierom vragen ze ook om meer identificatie: ze wilden naast mijn telefoonnummer een volledige kopie hebben van mijn identiteitsbewijs (voor en achterzijde), en alsof dat nog niet genoeg was wilden ze ook dat ik een filmpje stuurde met mijn gezicht en stem. Dit laatste wilde ik natuurlijk niet en dus pleegde ik hun support chat raad. Er werd mij verteld dat ik ook de foto's van mijn identiteitsbewijs los op kon sturen naar hun support e-mailadres, en nadat ik dat heb gedaan* hebben ze me inderdaad geverifiëerd. Ze hebben ten minste niet mijn IBAN geverifiëerd met een overschrijving, dat scheelt weer (een cent).

Fig. 3: Die klojo's hebben gewoon 0.0003BTC meegepikt!

Maar met de orwellische identificatie begon het pas! Terwijl Bitonic geen transaction fee heeft gerekend (of het in het bedrag heeft meegerekend), heb ik bij Bitvavo 0.0003BTC (ongeveer 2,50€) moeten neerleggen om mijn bedrag naar mijn eigen wallet over te schrijven. Pfff. En het is niet eens sneller dan Bitonic, want bij deze service mocht ik ook gewoon twee uur wachten.

En die 2,50€ zijn niet eens de handelskosten, wat die ook mogen inhouden en bedragen; via een referral link heb ik genoten van een actie "eerste 1000€ verhandelen zonder transactiekosten". Daar is nu nog grofweg 992€ van over, maar ik ga het niet gebruiken.

Ook heb ik nog 2 eurocent "korting" gekregen met terugwerkende kracht bij de aankoop van mijn bitcoin bij Bitvavo. Die hebben ze op mijn "Bitvavo bankrekening" gestort, waar ik dus ongeveer niks mee kan. Natuurlijk willen ze me hiermee aansturen om nog meer transacties bij ze te doen, maar het mag duidelijk zijn:

Verdict

Bij Bitonic krijg je meer waar voor je geld als je puur bitcoin wilt kopen, en is het process transparanter en gestroomlijnder! Mocht ik nog meer bitcoins willen kopen, dan zal ik dat bij Bitonic doen. Ik weet echter nog niet of ik op dit moment meer euro's laat omsmelten naar gedigitaliseerde doekoes, want persoonlijk denk ik niet dat er een hele grote verandering aan zit te komen in de koers. Historisch gezien schiet de koers pas maanden tot anderhalf jaar(!) na de halving omhoog, waarschijnlijk dan door ongerelateerde mediahype. Maar ja, wie ben ik? Mijzelf natuurlijk.

Uiteindelijke doorgerekende walletwaarde

Mijn adres voor dit experiment: bc1qcsvac6pguc8qxhtnjkn89hp3updfc4d4cs7lvr (Blockchain link)

En het verschil is dus niet te verwijten aan koerswisselingen in de 5 minuten ertussen.

Slotwoord

Als je zelf ook met bitcoin wilt beginnen, zou ik zeggen dat het heel eenvoudig is, maar let wel: heel veel mensen (misschien valt u, beste lezer, hier ook onder, overschat jezelf nooit) draaien een oude Windows installatie waar ze alleen porno op kijken en Office mee gebruiken, en dat apparaat zit dan vol met virussen en keyloggers en weet ik veel wat anders dat de wallet kan stelen, en foetsie zijn je coins. Als je echt een goede, veilige wallet wil, kun je een hardware wallet kopen, maar je kan ook een goedkope nieuwe computer of laptop kopen en er een geharde Debian installatie op zetten. En deze computer enkel voor bitcointransacties gebruiken, verder uit laten staan en zeker niet met wifi-hotspots verbinden.

Voor meer informatie over wallets, bitcoins, etc: zie de officiële bitcoin site, bitcoin.org

*Ik heb natuurlijk niet zomaar foto's van mijn id lopen sturen als bijlage van een unencrypted mailtje. Ik heb de foto's tijdelijk op een zelfbeheerde server gehost, en Bitvavo een linkje met activatiecode gestuurd.

2020-05-05 in blog #bitcoin #halving #bitvavo #bitonic